W piekarniach i cukierniach wykorzystuje się odpowiednie rodzaje pieców, dodatkowo znajdziemy tam także komory fermentacyjne, które będą odpowiedzialne za wzrost ciasta, zapewnienie odpowiedniej temperatury oraz poziomu wilgotności.
Dzięki temu będziemy mogli uzyskać odpowiedni klimat, który sprawi iż nasze wypieki z pewnością się udadzą. Są to maszyny niezbędne które znajdziemy w każdej piekarni, możemy spotkać różne komory fermentacyjne które posiadają także półek, pozwalających na obróbkę dużej ilości ciasta.
Jak działa komora fermentacyjna do ciasta?
Jednym z ważniejszych elementów pieca jest oczywiście termostat, będzie on odpowiedzialny za regulację temperatury, dodatkowo należy kontrolować cały czas wilgotność. Oczywiście dobrze zwrócić uwagę aby tego rodzaju rozwiązania były wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki temu uzyskamy wysoką trwałość produktu. W czasie wypieku w środku znajduje się wilgoć, która w przypadku zwykłej blachy mogłaby działać korozyjne. Możemy spotkać modele które posiadają system samooczyszczania, wówczas po wyjęciu wypieków będziemy mogli szybko doprowadzić komorę do czystości.
Możemy dobierać różne komory odpowiednie do naszych potrzeb ale także do wygody, mogą być to komory fermentacyjne stojące, na kółkach lub też będziemy mogli umieścić je na pewnej wysokości aby ładowanie i wyjmowanie wkładu było jak najłatwiejsze. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na zaawansowane systemy sterowania, są to panele elektroniczne na których będziemy mogli zaprogramować temperaturę oraz wilgotność pieczenia. Najnowsze piece mogą także być obsługiwane za pomocą urządzeń bezprzewodowych.
Oczywiście możemy dobrać różne modele w zależności od rodzaju wypieków, tego typu piece z pewnością bardzo dobrze sprawdzą się zarówno w piekarni jak i w cukierni. Jeżeli chcemy zakupić komorę fermentacyjną warto wejść na stronę https://crispan.pl/komory-fermentacyjne/, znajdziemy tam duży wybór profesjonalnych komór które będą zapewniały odpowiedni wzrost ciasta.